De Gaanderbode
Kijk hieronder de Gaanderbode online in.
Kijk voor alle edities op de homepagina

februari 2020
gaanderbode4-1feb2020

december 2019
gaanderbode3-8dec2019

november 2019
gaanderbode3-7nov2019

oktober 2019
gaanderbode 3-6 oktober 2019

september 2019
gaanderbode 3-5 september 2019

juli/aug 2019
gaanderbode 3-4 juli/aug 2019

Nieuws

Oekraïense vluchtelingen kunnen vanaf volgende week in Gaanderen arriveren
geplaatst: 25-3-2022 Update 28-3-2022     Door: Astrid van Beveren

Sint Jozef Vanaf volgende week komen er mogelijk Oekraïense vluchtelingen naar de opvanglocatie Sint Jozef in Gaanderen. "Dat wil zeggen: de locatie is er maandag klaar voor. Het is dan aan de Veiligheidsregio wanneer ze de eerste vluchtelingen hier toewijzen," legt een woordvoerder van de gemeente Doetinchem uit. Langzaam wordt het duidelijker wat we kunnen verwachten. Mogelijk komen volgende week al de eerste mensen in Sint Jozef aan.

Er zijn 29 - sober ingerichte - kamers op de bovenverdieping van het gebouw, waar drie, maximaal vier personen kunnen verblijven. Verder is er een centrale woonkamer met een keukenblok. "Het hangt natuurlijk van de gezinssamenstelling af, hoeveel mensen er dan precies hierheen komen. Mogelijk zijn het ongeveer 90 personen, het kunnen er ook minder zijn."

Spullen zijn nog niet direct nodig
Sint JozefFoto: de centrale huiskamer met keuken
Er wordt intussen van alles ingezameld door dorpsinwoners die graag willen helpen. Belangrijk is, om in de gaten te houden waar behoefte aan is. "Dat weten wij ook nog niet precies," aldus Buurtplein, dat de opvang de eerste tijd grotendeels verzorgt. "De basisvoorzieningen zijn er. Andere dingen, zoals kleding, fietsen of speelgoed, worden door de gemeente centraal geregeld." Stichting Mini Manna, de Kledingbank, de Doetinchemse Uitdaging, dat zijn de plekken waar goederen worden verzameld en uitgedeeld indien nodig. "Maar we zullen echt af moeten wachten waar behoefte aan is. Houd de (sociale) media in de gaten als je particulier iets wilt bijdragen." Onder andere op de Facebookpagina's en website van de gemeente, Dorpsraad en de Gaanderbode zal informatie te vinden zijn zodra er wat bekend is.

Wat merkt het dorp van de opvang?
Sint Jozef Veel mensen zullen zich best afvragen wat we nu eigenlijk van de opvang van de Oekraïense vluchtelingen in Gaanderen gaan merken. Ook dat zullen we nog zien. Het is voor iedereen een nieuwe situatie. Voor de inwoners, de organiserende instanties en voor de vluchtelingen zelf. De scholen in Gaanderen zijn in elk geval al bezig een Oekraïense klas mogelijk te maken. Verder hangt het ook af van de mensen zelf. Vluchten uit een oorlogssituatie is natuurlijk heftig, maar dat betekent niet per se dat al deze mensen per definitie 'zielig' zijn. "Zo zal het best een verschil maken of ze al in het begin zijn vertrokken, of pas toen het levensgevaarlijk werd. Of ze veel dierbaren hebben verloren of achtergelaten en hoe ze het vluchten in het algemeen ervaren," erkennen diverse medewerkers van de opvang.

Geen asielzoekers
Sint Jozef De opvang van Oekraïense vluchtelingen is verschillend van die van asielzoekers. Oekraïners schrijven zich bij de gemeente in met hun eigen paspoort en verblijven hier dan legaal. Ze mogen hier dus bijvoorbeeld ook werken. De meeste volwassenen spreken wel Duits en/of Engels. Toch zijn er ook haken en ogen. Zo kunnen ze niet meer bij hun eigen bankrekening en is het nog niet zo simpel om hier zomaar een rekening te openen.

Opvang door Buurtplein, beheer door BUHA
Sint Jozef De opvanglocatie wordt door BUHA beheerd. Zij hebben de afgelopen weken samen met onder meer Buurtplein een topprestatie geleverd door alle kamers en spullen gereed te maken. De opvang van de mensen zelf gebeurt de eerste weken door mensen van Buurtplein. "Zo kunnen we hen zowel in praktische, maatschappelijke en psychosociale zin begeleiden. Als dat een beetje loopt, bouwen we onze voortdurende aanwezigheid af." 's Nachts zijn er beveiligers aanwezig. Ook helpt Vluchtelingenwerk mee. Eten wordt de eerste tijd verzorgd door een cateraar, maar stel dat ze op een gegeven graag zelf willen gaan koken, dan wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn. Dat geldt een beetje voor alles. Leefgeld is nog niet geregeld, het is nog onbekend op hoeveel kinderen, volwassenen en ouderen we kunnen rekenen, we gaan het zien.


De Gaanderbode is de dorpskrant voor heel Gaanderen.
De Gaanderbode is in augustus 2017 opgericht.
Jaarlijks verschijnen er circa 8 edities.
De Gaanderbode is een uitgave van Tekst Oké .
Op alle uitgaves van De Gaanderbode rust auteursrecht.

Sponsors

https://www.kosteruitvaartbegeleiding.nl/

http://www.techstate.nl/?utm_source=Gaanderbode&utm_medium=Krant&utm_campaign=Verkeer&utm_content=advertentie-januari

https://uitvaartzorgkremer.nl/

https://www.dsrfood.nl/doetinchem

https://www.buurtplein.nl/buurt/gaanderen/

https://winkel.hetleeslab.nl/product/spelspel/

http://tekst-oke.nl

http://gaanderhuus.nl

https://www.facebook.com/stichtingsamterborg/

https://www.wijkwerkdoetinchem.nl/wijkwerkdoetinchem/wijknetwerk_44889/

http://www.dorpsraadgaanderen.nl/

https://hsvdoij.mijnhengelsportvereniging.nl