De Gaanderbode
Kijk hieronder de Gaanderbode online in.
Kijk voor alle edities op de homepagina

februari 2020
gaanderbode4-1feb2020

december 2019
gaanderbode3-8dec2019

november 2019
gaanderbode3-7nov2019

oktober 2019
gaanderbode 3-6 oktober 2019

september 2019
gaanderbode 3-5 september 2019

juli/aug 2019
gaanderbode 3-4 juli/aug 2019

Nieuws

Landschapsplein OBS Wis en Wierig van start!

geplaatst: 12-10-2021 update: 13-10-2012 9.50 uur    ©Tekst en foto: Astrid van Beveren
Start Landschapsplein Dinsdagmiddag 12 oktober is het officiele startsein gegeven voor het Landschapsplein van basisschool Wis en Wierig in Gaanderen. De jongste en de oudste leerling van de school (Ky-lani, 4 en Tygo, 12) knipten hiervoor heel symbolisch een door de leerlingen gemaakte slinger door.

Na dit startschot wordt vanaf morgen het schoolplein omgetoverd in een groen, avontuurlijk landschapsplein. Daar kunnen over een half jaar alle kinderen - ook van buiten de school - naar hartelust spelen, onderzoeken en daarbij spelenderwijs leren over de natuur. De aanleg is in handen van De Tuinen van Geerdink, die 'natuurlijk spelen' als specialisatie hebben. Ook bij het ontwerp zijn zij vanaf het begin betrokken.

Een droom die gerealiseerd wordt
De afgelopen twee jaar hebben de school, ouders, kinderen, buren en De Tuinen van Geerdink samen een tot de verbeelding sprekend ontwerp gemaakt. Het eerste uitgangspunt waren de tekeningen van de leerlingen hoe hun droomplein eruit zou zien. Zo komen er onder andere een onbewoond eiland, klimplateau’s en vele kruipdoor- en sluipdoorpaadjes, een nestschommel, een zand- en waterspeelplek en een moestuin.

Een heerlijk groen plein in Gaanderen voor iedereen, jong en oud
Projectleider van het Landschapsplein, locatiecoördinator Caroline de Lepper, ziet het al voor zich. "Het Klompenpad loopt langs de school, er zijn veel wandelaars, recreanten. Straks kunnen ze onderweg even hier gaan zitten onder een boom, kinderen uit het dorp kunnen hier komen klimmen en spelen, mensen uit De Pelgrim kunnen er straks heerlijk neerstrijken tijdens hun wandeling."

Schoolvisie: natuurlijk leren, 'de leerspieren trainen'
Het Landschapsplein wordt voor iedereen toegankelijk. Tegelijkertijd is het een verrijking voor de school. "Het wordt voor ons een buitenlokaal, waar we het spelend en onderzoekend leren naar buiten kunnen uitbreiden," legt Caroline uit. "Met natuurlijk leren werken we al zo'n vier jaar. We gaan uit van de nieuwsgierigheid van het kind en leren ze om die te gebruiken en versterken. We noemen dat 'de leerspieren trainen'. Zo hoeven ze bijvoorbeeld niet elk historisch feitje uit hun hoofd te leren, maar leren we ze om de juiste vragen te stellen, om te kijken wat ze willen weten en hoe ze daar achter kunnen komen. Dat doen we middels leervak-overstijgende thema's. Naast de basisvakken als taal en rekenen, werken we bij de andere vakken met deze thema's. Door deze van allerlei kanten te bekijken, de kinderen zelf te laten onderzoeken waar ze nieuwsgierig naar zijn, komt bij allerlei vakken de nodige lesstof aan bod."

Verrassende kwaliteiten
Caroline legt verder uit dat ook de praktijk een belangrijke rol speelt. Zo bootsen ze bijvoorbeeld een consultatiebureau of een winkel na in de school, zodat de leerlingen vanuit en met de praktijk op vragen stuiten en leren. "Er komen soms de meest verrassende kwaliteiten, interesses en talenten van kinderen naar boven en daar genieten we als leerkrachten natuurlijk weer enorm van. Het Landschapsplein biedt nog meer mogelijkheden om te spelen, onderzoeken en natuurlijk: veel te bewegen."

Start Landschapsplein


De Gaanderbode is de dorpskrant voor heel Gaanderen.
De Gaanderbode is in augustus 2017 opgericht.
Jaarlijks verschijnen er circa 8 edities.
De Gaanderbode is een uitgave van Tekst Oké .
Op alle uitgaves van De Gaanderbode rust auteursrecht.

Sponsors

https://www.kosteruitvaartbegeleiding.nl/

http://www.techstate.nl/?utm_source=Gaanderbode&utm_medium=Krant&utm_campaign=Verkeer&utm_content=advertentie-januari

https://uitvaartzorgkremer.nl/

https://www.dsrfood.nl/doetinchem

https://www.buurtplein.nl/buurt/gaanderen/

https://winkel.hetleeslab.nl/product/spelspel/

http://tekst-oke.nl

http://gaanderhuus.nl

https://www.facebook.com/stichtingsamterborg/

https://www.wijkwerkdoetinchem.nl/wijkwerkdoetinchem/wijknetwerk_44889/

http://www.dorpsraadgaanderen.nl/

https://hsvdoij.mijnhengelsportvereniging.nl