De Gaanderbode
Kijk hieronder de Gaanderbode online in. (Meer edities: zie Home.)

februari 2020
gaanderbode4-1feb2020

december 2019
gaanderbode3-8dec2019

november 2019
gaanderbode3-7nov2019

oktober 2019
gaanderbode 3-6 oktober 2019

september 2019
gaanderbode 3-5 september 2019

juli/aug 2019
gaanderbode 3-4 juli/aug 2019

Nieuws

Staat er straks een gratis elektrische deelauto in jouw straat?
Geef je tot 2 april op voor een elektrische deelauto


geplaatst: 10-03-2020
Elektrische auto
Van 2 maart tot 2 april 2020 kunnen straten in Gelderland zich opgeven voor een kans om 6 maanden lang een elektrische auto met elkaar te delen. Drie straten krijgen deze daadwerkelijk toegewezen. Het gaat om een campagne, ‘Auto van de Straat’ van de provincie Gelderland en Natuur & Milieu.

Het gebruik van de auto’s kost €2,50 per uur. Alle faciliteiten daaromheen, zoals elektrische laadpalen, worden verzorgd. De straat die de deelauto het beste benut en daarover communiceert, mag de deelauto nog eens 4 maanden langer houden. De campagne is bedoeld om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de voordelen van het delen van elektrische auto’s.

Opgeven
Bewoners van Gelderse straten die mee willen doen, kunnen zich tot 2 april 2020 opgeven via de website van Natuur & Milieu. Daar staan ook de spelregels toegelicht. https://rijelektrisch.natuurenmilieu.nl/auto-van-de-straat/gelderland

Voordelen
Autodelen is hét alternatief voor het bezit van een eigen auto. Het is schoner, goedkoper en de milieubelastende autoproductie neemt af. Ook is er meer ruimte op straat. “Deze wedstrijd is een prachtige kans om in de praktijk te ervaren hoe plezierig autodelen kan zijn én je draagt bij aan het verminderen van de Co2 uitstoot”, aldus gedeputeerde Jan van der Meer.

95 % van de tijd staat de auto stil
Met Auto van de straat willen we de aandacht vestigen op de voordelen van autodelen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet-gedeelde auto’s gemiddeld 95% van de tijd stil staan. "Elk jaar komen er auto’s bij. Elk jaar worden files langer. Onze woonwijken slibben dicht met auto’s die de lucht vervuilen en CO2 uitstoten. Het grote aantal parkeerplaatsen verdringt bovendien het groen en mooie speelplekken uit de wijken ", aldus Dorien Ackerman, directeur Campagnes van Natuur & Milieu.

Succesvolle eerste proef
In 2019 vond in Noord-Brabant een eerste proef plaats met elektrisch autodelen. 40 huishoudens deden 4 maanden mee. 2 van de 3 straten gingen na afloop van de wedstrijd door. Zij maken nu permanent gebruik van deelauto’s. Ruim een jaar geleden spraken overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties af dat er in 2021 minstens 100.000 deelauto’s moeten zijn.

[Bron: https://www.gelderland.nl/Nieuwsoverzicht/Autodeelwedstrijd-Auto-van-de-Straat-gelanceerd]


De Gaanderbode is de dorpskrant voor heel Gaanderen.
De Gaanderbode is in augustus 2017 opgericht.
Jaarlijks verschijnen er circa 8 edities.
De Gaanderbode is een uitgave van Tekst Oké .
Op alle uitgaves van De Gaanderbode rust auteursrecht.

Sponsors

https://www.buurtplein.nl/buurt/gaanderen/

https://winkel.hetleeslab.nl/product/spelspel/

https://miranda-meijer.nl/

http://tekst-oke.nl

http://gaanderhuus.nl

https://www.facebook.com/stichtingsamterborg/

https://www.wijkwerkdoetinchem.nl/wijkwerkdoetinchem/wijknetwerk_44889/

http://www.dorpsraadgaanderen.nl/