De Gaanderbode
Kijk hieronder de eerste Gaanderbodes online in. (Meer edities: zie Home.)

okt 2018
Gaanderbode 2-6-okt2018

sept 2018
Gaanderbode 2-5-sep2018

april 2018
Gaanderbode 2-2-apr2018

maart 2018 (speciale editie)
Gaanderbode 2-special

februari 2018
Gaanderbode2-1-feb2018

november 2017
Gaanderbode1-2-nov2017

september 2017
Gaanderbode1-1-sep2017

Nieuws

De Zeefdruktemaker bezoekt festival Achterland

geplaatst: 14-6-2019    Tekst: Astrid van Beveren ©   Foto's: Nathalie Lusink
Zeefdruktemaker

In Gaanderen zijn talloze creatieve, ondernemende geesten te vinden. De Zeefdruktemaker is er daar één van. Afgelopen weekend stond Roel de Vrught, alias de Zeefdruktemaker, met zijn mobiele zeefdrukinstallatie op festival Achterland in Doetinchem. Een mooie aanleiding om eens een kijkje te gaan nemen.

Roel rijdt rond in een groene Fiat Panda met een hele bijzondere achterkant. "In Italië zag ik een aantal jaar terug zo'n aparte Panda rijden en ik zei tegen mezelf: 'later als ik groot ben wil ik zo'n auto hebben'. Uiteindelijk vond ik zo'n achterkant met deurtjes op marktplaats, ergens bij de Belgische grens. Een echt collectors item! Die heb ik opgehaald en toen moest er dus nog een Fiat komen. Dat is deze groene geworden, ook van marktplaats."

Een beetje theater
Dit is de tweede keer dat hij op Achterland (voorheen de Parkparade) stond. Een aanhanger met de zeefdrukpers, een stapel geprepareerde zeefdoeken met zelf ontworpen afbeeldingen, een berg t-shirts en linnen tassen om te bedrukken en de Zeefdruktemaker is er klaar voor. Jong en oud kan zelf een zeefdruk komen maken op textiel. "Ik maak er een beetje theater van. Met mijn pet en brilletje op, en gekke zelfgemaakte dingen." Met pretlichtjes in zijn ogen laat Roel een gloeilamp zien met een snoer en stekker eraan. "Als iemand het een beetje spannend vindt, kan hij die spanning via de stekker ontladen." Hij pakt de pinnen van de stekker vast en de lamp gaat branden. Een typisch 'Roel-geintje'. "De volgende keer verzin ik weer wat anders."

Lees verder onder de foto
Zeefdruktemaker

Zelfgemaakte zakjes bijenzaad
Zijn partner Nathalie helpt ook mee. Van bruin inpakpapier heeft ze de inpakzakjes genaaid. En wat denk je van de zelf open geprutste theezakjes met bijenvriendelijk bloemenzaad? Met een labeltje met Save the bees eraan. "Wie de afbeelding met Save the Bees koos, kreeg dat erbij. Gewoon een leuk extraatje." Begaan met de natuur zijn ze beiden. "Daar ben ik mee geboren," aldus Roel. De verf die hij als zeefdrukker gebruikt is dan ook zo milieuvriendelijk mogelijk, op waterbasis. En het afval? "Na vier dagen zeefdrukken had ik een zakje gebruikte doekjes en een halve emmer gebruikt water over."

Mensen plezier bezorgen
Het vak heeft hij jaren geleden geleerd bij een drukkerij. De indrukwekkende woonkamermuur met een collage van zeefdrukken in elpeehoesformaat getuigt van zowel creativiteit als vakmanschap. "Ik heb er vijf lang jaar massaal zeefdrukken geproduceerd. Toen was ik het zat en ben samen met Nathalie een boerencamping begonnen in Velswijk. Dat hebben we vijftien jaar gedaan en sinds vijf jaar wonen we in Gaanderen. Ik werk parttime bij de Praxis - daar kennen heel veel mensen mij als 'de man met de staart' maar die staart is er echt al heel lang af - en dit, de Zeefdruktemaker, doe ik erbij. Voor mijn plezier en vooral om anderen plezier te laten beleven. Financieel levert het weinig op maar ik vind het veel belangrijker dat het leuk is."

Ook voor groepen?
Kun je de Zeefdruktemaker ook inhuren voor kinder- of bedrijfsfeestjes? "Ik richt me vooral op festivals, maar krijg ook weleens de vraag of ik het als bedrijfsactiviteit wil doen, inderdaad. En we hebben groep 8 van de basisschool t-shirts laten bedrukken toen mijn zoon daar het afscheid vierde. De hele klas in een zelf gezeefdrukt t-shirt in de bus naar het Ameland-kamp. Dat is toch prachtig!" Al te druk willen ze het er niet mee krijgen. Maar heb je interesse, kijk dan vooral even op de website, Facebook of Instagram: Zeefdruktemaker. www.zeefdruktemaker.jouwweb.nl.

Zeefdruktemaker  


De Gaanderbode is de dorpskrant voor heel Gaanderen.
De Gaanderbode is in augustus 2017 opgericht.
Jaarlijks verschijnen er circa 8 edities.
De Gaanderbode is een uitgave van Tekst Oké .
Op alle uitgaves van De Gaanderbode rust auteursrecht.

Sponsors

https://www.buurtplein.nl/buurt/gaanderen/

https://winkel.hetleeslab.nl/product/spelspel/

https://miranda-meijer.nl/

http://tekst-oke.nl

http://gaanderhuus.nl

http://gwww.kosteruitvaartbegeleiding.nl