De Gaanderbode
Kijk hieronder de eerste Gaanderbodes online in. (Meer edities: zie Home.)

okt 2018
Gaanderbode 2-6-okt2018

sept 2018
Gaanderbode 2-5-sep2018

april 2018
Gaanderbode 2-2-apr2018

maart 2018 (speciale editie)
Gaanderbode 2-special

februari 2018
Gaanderbode2-1-feb2018

november 2017
Gaanderbode1-2-nov2017

september 2017
Gaanderbode1-1-sep2017

Nieuws

Dauwtrappen met Hemelvaart

Op 30 mei dauwtrappersmis en wandeling of fietstocht

Mariakapel Gaanderen geplaatst: 07-05-2019       foto: Joop Helmink

Op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei 2019 om 06.00 uur, viert de geloofsgemeenschap St. Augustinus-Martinus in Gaanderen de Dauwtrappersmis. Aansluitend volgt een wandeling/fietstocht via een mooie route naar het Kruispunt in de Petrus en Paulus kerk in Ulft. Daar is ontvangst met koffie, thee en broodjes.

Dauwtrappen
Van oudsher wordt de term dauwtrappen gebruikt om in het voorjaar vroeg op te staan en, vaak samen met anderen, een wandeling of fietstocht te maken. In de vroegte ligt de dauw vaak nog op de velden. Tot in de negentiende eeuw geloofde men dat deze dauw een zuiverende werking had. Het vieren van de Dauwtrappersmis was een manier om de heropleving van de natuur te vieren.

Hemelvaart
Later werd het dauwtrappen vooral nog gedaan op Hemelvaartsdag. In de vroege ochtend van Hemelvaartsdag wordt de Eucharistie gevierd – al dan niet in de openlucht – en trekken de bezoekers naar het eerstvolgende dorp om daar te ontbijten.

Dauwtrappermis wandeling of fietstocht
Deze traditie gaat de Geloofsgemeenschap St. Augustinus-Martinus in ere herstellen. Op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei 2019 om 06.00 uur, wordt de Dauwtrappersmis gevierd, buiten bij het Monicakerkhof (achter de Augustinuskerk) in Gaanderen. Daarna wandelen we via een mooie route naar het Kruispunt in de Petrus en Paulus kerk in Ulft. Daar worden we ontvangen met koffie, thee en broodjes.

Natuurlijk kunnen de bezoekers van de Dauwtrappersmis ook per fiets gaan. Zij fietsen met een omweg naar Ulft, want anders zijn ze te vroeg voor de koffie. Iedereen kan daarna zelf de tocht verlengen of weer terug naar huis. Voor de mensen die meegewandeld hebben en het te ver vinden om ook nog terug te wandelen, regelen we vervoer.

Graag tot ziens op de vroege ochtend van Hemelvaart en ervaar dat de dauw en het wandelen of fietsen nog steeds een zuiverende en heilzame werking hebben.


De Gaanderbode is de dorpskrant voor heel Gaanderen.
De Gaanderbode is in augustus 2017 opgericht.
Jaarlijks verschijnen er circa 8 edities.
De Gaanderbode is een uitgave van Tekst Oké .
Op alle uitgaves van De Gaanderbode rust auteursrecht.

Sponsors

https://www.buurtplein.nl/buurt/gaanderen/

https://winkel.hetleeslab.nl/product/spelspel/

https://miranda-meijer.nl/

http://tekst-oke.nl

http://gwww.kosteruitvaartbegeleiding.nl